Hyperion Not Detecting USB Video Capture

  • Hello,

    I installed hyperion on Rpi 4 and have enabled the USB capture.But hyperion doesn't detect usb video capture when i go to the remote control tab of hyperion and nor can i see a live feed. My video capture device works fine as i checked it in OBS ...Can you tell me what to do?




  • and have enabled the USB capture

    what kind? whats the type and how did you connect it



  • take a look there. :thumbup: maybe you find something that helps your problem.

  • I read that thread... This is what it is written there

    "

    Go to the WebUI and menu USB grabber;


    Device; USB video: USB video

    Input; Camera1 ( or higher)

    Resolution; in 16/9 lowest as possible and then build up the resolution

    Size decimation; set to at least 4 until 12 >> the higher count, the worse image

    Frames a second; 15FPS or go lower and higher.

    "

    The main issue is that my hyperion doesn't detect the usb capture in the first place...So i don't see the "USB Video" option under the USB capture tab to proceed further as instructed above.

  • I read that thread... This is what it is written there

    "


    Ofcourse i am not talking about that, i read your post of not detected by Hyperion> so Raspi is not detecting in first place.


    if Hyperion thus Raspi not detects you can have a problem with USB power in config.txt

  • Manish Verma: Make a SSH connection to the RPi. Log in and type lsusb in the console. What's the output?

    For more information about the video capture type dmesg | grep -i Video.

    Grüße aus Österreich / Greetings from Austria !

    - Don't wanna miss it anymore !

    Edited 2 times, last by Mike72 ().

  • Manish Verma: Make a SSH connection to the RPi. Log in and type lsusb in the console. What's the output?

    For more information about the video capture type dmesg | grep -i Video.

    this is what i get from lsusb



    And this is what i got from dmesg | grep -i Video


    [ 0.000000] Kernel command line: coherent_pool=1M 8250.nr_uarts=0 snd_bcm2835 .enable_compat_alsa=0 snd_bcm2835.enable_hdmi=1 snd_bcm2835.enable_headphones=1 video=HDMI-A-1:640x480M@60 smsc95xx.macaddr=E4:5F:01:13:99:DE vc_mem.mem_base=0x 3ec00000 vc_mem.mem_size=0x40000000 console=ttyS0,115200 console=tty1 root=PART UUID=14543347-02 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait

    [ 1.077470] vc-sm: Videocore shared memory driver

    [ 4.246718] bcm2835_vc_sm_cma_probe: Videocore shared memory driver

    [ 4.282566] videodev: Linux video capture interface: v2.00

    [ 4.409032] bcm2835-isp bcm2835-isp: Device node output[0] registered as /dev /video13

    [ 4.409591] bcm2835-isp bcm2835-isp: Device node capture[0] registered as /de v/video14

    [ 4.410027] bcm2835-isp bcm2835-isp: Device node capture[1] registered as /de v/video15

    [ 4.410377] bcm2835-isp bcm2835-isp: Device node stats[2] registered as /dev/ video16

    [ 4.413394] bcm2835-codec bcm2835-codec: Device registered as /dev/video10

    [ 4.427544] bcm2835-codec bcm2835-codec: Device registered as /dev/video11

    [ 4.439965] bcm2835-codec bcm2835-codec: Device registered as /dev/video12

    [ 277.585808] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 277.588895] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 277.588915] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 277.589316] usbcore: registered new interface driver uvcvideo

    [ 277.589327] USB Video Class driver (1.1.1)

    [ 278.944208] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 278.946022] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 278.946040] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 282.554011] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 282.555587] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 282.555605] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 287.337067] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 287.339027] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 287.339046] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 314.242626] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 314.244103] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 314.244121] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 318.512603] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 318.514438] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 318.514457] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 320.332414] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 320.333891] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 320.333908] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 322.283387] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 322.285290] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 322.285308] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 324.612217] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 324.613774] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 324.613793] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 328.392136] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 328.393634] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 328.393650] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!

    [ 330.572066] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (534d:2109)

    [ 330.573566] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not i nitialized!

    [ 330.573584] uvcvideo 1-1.3:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initi alized!




    When i plug any other usb device in my Rpi 4 like a flash drive ..it immediately shows up in lsusb

  • Hi I'm new here and have just got my first raspberry pi Hyperion project working with reasonable ease. From what I see my setup is exactly as you have done.


    I might be able to offer an idea


    I have noticed that the blue LED on my video capture device wasn't lighting up indicating a stable video input and Hyperion was not detecting the video capture device. I power cycled the video capture box including the 2 HDMI cables (as there is 5V power on the HDMI cable) and micro USB power and USB data cables.


    When I connected the HDMI input source last I got the Blue LED and then Hyperion recognized the USB device and I could configure it as per the pic attached.


    maybe your capture device needs the same reboot?


    Hope this helps.



  • Yeah it worked but the USB Video option vanishes after sometime

  • Manish Verma: Seems the "Video capture with loop" is not recognized in your system.

    If you have a windows PC, stick in the capture card and open the camera app.

    The RGB test picture should appear the monitor.

    Grüße aus Österreich / Greetings from Austria !

    - Don't wanna miss it anymore !

  • The video capture device is working fine when i checked with OBS in my windows pc..But in Hyperion it works for just a few minutes and then vanishes...


    I think i have to try with some other video capture device.

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!