1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

SOLVED Pi Zero + V4L2GRABBER = crash

Discussion in 'Software Support' started by JaY_III, 17 March 2017.

  1. JaY_III

    JaY_III New Member

    Messages:
    7
    Hardware:
    RPi1/Zero
    I have a Pi Zero setup and can not get this working when I enable the V4L2GRABBER.
    If I disable it, everything works as it should.

    Do I have something wrong with my configuration or that capture card not working?
    Any help will be greatly appreciated.


    hyperion.config.json



    Hyperion-Log


    Console



    This is the USB Capture device I bought
    https://www.amazon.ca/gp/product/B014UU7XE6
    [​IMG]
     
  2. TPmodding

    TPmodding Administrator Staff Member Administrator

    Messages:
    704
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi2, RPi3, +Arduino
    ssh in: Mar 17 14:08:54 pi-zero hyperiond[768]: terminate called after throwing an instance of 'std::runtime_error'
    ssh in: Mar 17 14:08:54 pi-zero hyperiond[768]: what(): VIDIOC_STREAMON ERROR 1, Operation not permitted

    can you try this with ssh:
    sudo killall hyperiond
    sudo hyperiond /pathtoconfig/name.config.json
     
    • Like Like x 1
  3. JaY_III

    JaY_III New Member

    Messages:
    7
    Hardware:
    RPi1/Zero
    Code:
    $  sudo killall hyperiond
    hyperiond: no process found
    
    Code:
    $ sudo hyperiond /etc/hyperion/hyperion.config.json
    Hyperion Ambilight Deamon (804)
      Version  : V1.03.2 (brindosch-99d9396/d3713a8-1469452981
      Build Time: Jul 25 2016 06:54:40
    INFO: Selected configuration file: /etc/hyperion/hyperion.config.json
    HYPERION INFO: ColorTransform 'default' => [0; 285]
    HYPERION INFO: ColorCorrection 'default' => [0; 285]
    HYPERION INFO: ColorAdjustment 'default' => [0; 285]
    LEDDEVICE INFO: configuration:
    {
      "colorOrder" : "brg",
      "name" : "MyHyperionConfig",
      "output" : "/dev/spidev0.0",
      "rate" : 1000000,
      "type" : "apa102"
    }
    
    INFO: Creating linear smoothing
    HYPERION (CS) INFO: Created linear-smoothing(interval_ms=33;settlingTime_ms=200;updateDelay=0
    EFFECTENGINE INFO: 27 effects loaded from directory /usr/share/hyperion/effects
    EFFECTENGINE INFO: Initializing Python interpreter
    INFO: Hyperion started and initialised
    INFO: Boot sequence 'Rainbow swirl fast' EFFECTENGINE INFO: run effect Rainbow swirl fast on channel 0
    BLACKBORDER INFO: threshold set to 0 (0)
    BLACKBORDER INFO: mode:default
    started
    INFO: Json server created and started on port 19444
    INFO: Proto server created and started on port 19445
    V4L2GRABBER INFO: width=720 height=480
    V4L2GRABBER INFO: pixel format=YUYV
    BLACKBORDER INFO: threshold set to 0 (0)
    BLACKBORDER INFO: mode:default
    V4L2GRABBER INFO: signal threshold set to: {25,25,25}
    terminate called after throwing an instance of 'std::runtime_error'
      what():  VIDIOC_STREAMON ERROR 1, Operation not permitted
    
    Still no dice[/code]
     
  4. Paulchen-Panther

    Paulchen-Panther Ich komme wieder, keine Frage! Developer

    Messages:
    82
    Hardware:
    RPi1/Zero, 32/64bit, +Arduino
    Have you enabled the camera with "sudo raspi-config"?
     
  5. JaY_III

    JaY_III New Member

    Messages:
    7
    Hardware:
    RPi1/Zero
    I did not.
    I have since turned it on with no change.

    This is how my pi has been setup

    Code:
    Used this image
    Raspbian Jessie Lite Version: March 2017
    Release date: 2017-03-02
    
    Then put my sdcard in another linux box, and mounted it
    
    edited  etc/network/interfaces
    to auto turn on wifi
    
    edited etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
    to provide network credentials
    
    in the fat32 boot partion
    touch ssh
    to enable ssh on 1st boot
    unmounted the sdcard and installed it on my pi
    
    I then SSH'd in
    sudo apt-get update -y
    sudo apt-get upgrade -y
    
    sudo raspi-config
    changed host name
    enabled ssh
    set timezone
    enabled SPI
    expanded the file system
    reboot
    
    Used Hypercon to install  hyperion
    

     
  6. JaY_III

    JaY_III New Member

    Messages:
    7
    Hardware:
    RPi1/Zero
    Ended up going out and buying a new USB hub and that solved my problem
    Seems as if the cheap Chinese OTG hub would cause a fault with the Video Grabber.
    New hub and that i no longer an issue.

    Thank for the input guys
     
  7. JaY_III

    JaY_III New Member

    Messages:
    7
    Hardware:
    RPi1/Zero