1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

RPi + OSMC VIDIOC_S_INPUT ERROR 71, protocol error

Discussion in 'Hardware Support' started by jhonfreddo, 14 November 2017 at 16:08.

  1. jhonfreddo

    jhonfreddo New Member

    Messages:
    3
    Hardware:
    RPi3
    Until yesterday hyperion was working totally fine, but then suddenly it crashed. I updated the system and now I'm on the latest osmc release with kodi 17.5. If i try to restart it, it crashes again. Disabling the external grabber from the config makes hyperion work again

    This is the Log:
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: Hyperion Ambilight Deamon (1052)
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: Version : V1.03.3 (brindosch-2fbbcff/2f01dfa-1495880388
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: Build Time: Jun 3 2017 02:06:37
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: INFO: Selected configuration file: /etc/hyperion/hyperion.config.json
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: HYPERION INFO: ColorTransform 'default' => [0; 199]
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: HYPERION INFO: ColorCorrection 'default' => [0; 199]
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: HYPERION INFO: ColorAdjustment 'default' => [0; 199]
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: LEDDEVICE INFO: configuration:
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: {
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: "colorOrder" : "bgr",
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: "name" : "MyHyperionConfig",
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: "output" : "/dev/spidev0.0",
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: "rate" : 1000000,
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: "type" : "apa102"
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: }
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: INFO: Creating linear smoothing
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: HYPERION (CS) INFO: Created linear-smoothing(interval_ms=50;settlingTime_ms=200;updateDelay=0
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: EFFECTENGINE INFO: 32 effects loaded from directory /usr/share/hyperion/effects
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: EFFECTENGINE INFO: Initializing Python interpreter
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: INFO: Hyperion started and initialised
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: INFO: Boot sequence 'Rainbow swirl fast' EFFECTENGINE INFO: run effect Rainbow swirl fast on channel 0
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: BLACKBORDER INFO: threshold set to 0 (0)
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: BLACKBORDER INFO: mode:default
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: started
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: INFO: Kodi checker created and started
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: INFO: Json server created and started on port 19444
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: INFO: Proto server created and started on port 19445
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: terminate called after throwing an instance of 'std::runtime_error'
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc hyperiond[1052]: what(): VIDIOC_S_INPUT ERROR 71, Protocol error
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc systemd[1]: hyperion.service: main process exited, code=killed, status=6/ABRT
    ssh in: Nov 14 15:43:18 osmc systemd[1]: Unit hyperion.service entered failed state.
     

    Attached Files:

  2. TPmodding

    TPmodding Administrator Staff Member Administrator

    Messages:
    775
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi2, RPi3, +Arduino
    did you try a restart? sometimes the usb grabber is buggy...
     
  3. jhonfreddo

    jhonfreddo New Member

    Messages:
    3
    Hardware:
    RPi3
    Yep, multiple times
     
  4. TPmodding

    TPmodding Administrator Staff Member Administrator

    Messages:
    775
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi2, RPi3, +Arduino
    sounds like a power error...do you have a powered usb hub?
     
  5. jhonfreddo

    jhonfreddo New Member

    Messages:
    3
    Hardware:
    RPi3
    I'm also starting to think it is power related. I have a powered usb hub, but it never worked with my hyperion setup. I connected the grabber directly to the Raspberry Pi and it worked fine for months. I guess I have to try buying a new (not chinese) hub. I'll let you know if this will fix the problem (thank you for the support btw :D )
     
    • Like Like x 1